Katanac na 299 radnji

Bez autora
Jun 03 2012

Od početka godine na području grada zatvoreno je 299 radnji, od toga najviše trgovinskih i to 88, kao i 71 ugostiteljski objekat. U istom periodu odobren je rad za 291 radnju. U dosadašnjem periodu je sa radom počelo 80 ugostiteljskih objekata i 73 onih koji se bave trgovinskom djelatnošću. Prema evidencijama koju vodi Odjeljenje za privredu tokom prošle godine izdato je 616 odobrenja za rad, dok je za taj period za 716 obveznika utvrđen prestanak rada. Od toga je, kao i u ovoj godini, najviše bilo trgovinskih radnji i to čak njih 239. Postoji veliki broj problema sa kojima se suočavaju trgovci, što je direktno prouzrokovalo zatvaranje većeg broja trgovinskih radnji. Najviše je na to uticalo otvaranje velikih trgovinskih centara, zatim fiskalizacija, uvođenje povećanja doprinosa i poreza. Pored toga, globalna ekonomska kriza i nemaština stanovništva takođe su imali veliki uticaj.

Katanac na 299 radnjiOd početka godine na području grada zatvoreno je 299 radnji, od toga najviše trgovinskih i to 88, kao i 71 ugostiteljski objekat.

Potvrdila je ovo “Glasu Srpske” šef Odsjeka za odnose sa javnošću u Administrativnoj službi grada Nevena Blagojević-Prodić i dodala da je u istom periodu odobren rad za 291 radnju.

Prema njenim riječima, u dosadašnjem periodu je sa radom počelo 80 ugostiteljskih objekata i 73 onih koji se bave trgovinskom djelatnošću.

- Prema evidencijama koju vodi Odjeljenje za privredu tokom prošle godine izdato je 616 odobrenja za rad, dok je za taj period za 716 obveznika utvrđen prestanak rada. Od toga je, kao i u ovoj godini, najviše bilo trgovinskih radnji i to čak njih 239 - istakla je Blagojević-Prodić.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović je istakao da postoji veliki broj problema sa kojima se suočavaju trgovci, što je direktno prouzrokovalo zatvaranje većeg broja trgovinskih radnji.

- Najviše je na to uticalo otvaranje velikih trgovinskih centara, zatim fiskalizacija, uvođenje povećanja doprinosa i poreza. Pored toga, globalna ekonomska kriza i nemaština stanovništva takođe su imali veliki uticaj - naglasio je Marjanović.

Dodao je da zatvaranje radnji dovodi do znatnog povećanja nezaposlenosti.

- U prosjeku jedna zatvorena radnja za sobom ostavlja četiri radnika bez posla. Pokušavali smo da skrenemo pažnju na ovaj problem, ali niko nije imao sluha. Pošto sada dolazi ljeto, trend zatvaranja radnji će biti smanjen i to će trajati do kraja oktobra. Tada ponovo počinje trend zatvaranja da bi eskalirao u januaru, februaru i martu. Mali broj ne samo trgovinskih nego i zanatskih radnji neće dočekati iduće ljeto, jer je kriza sve veća - kazao je Marjanović.

Kako on navodi, trend intenzivnog zatvaranja radnji je krenuo od 2010. godine.

- Kada smo osnovali udruženje prije pet godina u gradu je bilo 1.100 radnji koje su se bavile prodajom prehrane, a sada ih ima oko 600. To je samo jedan od primjera u kakvoj smo trenutno krizi. Previše smo osiromašili kompletno kao država. Potrebno je sklopiti dogovor kako sa ministarstvom, tako i sa gradskom upravom, kako bi ovaj trend bio smanjen. Mogao bi se podići prag limita od 50.000 maraka prometa malih i velikih preduzeća i još mnogo toga što bi pomoglo trgovcima - dodao je Marjanović.

Istakao je da je u posljednje vrijeme otvoreno najviše dragstora.

- Razlog za to je što privatnici pokušavaju da zarade u periodu kada druge radnje ne rade, odnosno noću, praznicima i neradnim danima - rekao je Marjanović.

Poreska uprava RS

Prema podacima Poreske uprave RS od početka godine na području grada registrovano je ukupno 169 preduzeća i 94 preduzetničke radnje. U isto vrijeme  odjavljeno je 18 firmi i 141 radnja. Tokom prošle godine na području grada registrovana su 374 privatna preduzeća i 544 preduzetničke radnje, a odjavljeno 47 firmi i 425 privatne radnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik